Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

VTT

Lanka kiertyy. Kierrätystekniikalla tehty kuitu on sileää, himmeän kiiltävää ja hyvin laskeutuvaa.VTT

Lanka kiertyy. Kierrätystekniikalla tehty kuitu on sileää, himmeän kiiltävää ja hyvin laskeutuvaa.

Vaatteiden kierrätys etenee suomalaisinnovaatiolla – suurin osa päätyy yhä kaatopaikalle

19.9.2017 12.59

Riikka Suominen

Vaateteollisuus siirtyy kohti kiertotaloutta suomalaisen innovaation voimin. 

VTT on kehittänyt menetelmän, jossa kuluneesta ja käyttöön kelpaamattomasta puuvillasta tehdään uutta raaka-ainetta. Ensimmäiset tuotemallit osoittavat, että uusiokuidusta syntyy miellyttävää neulosta, joka tuntuu luonnonkuidulta.


Kierrätysteknologian kehittäminen
on tärkeää, sillä vaateteollisuus käyttää nykyisellään valtavasti luonnonvaroja. Halvat vaatteet lentävät lyhyen käyttöiän jälkeen roskiin. 

VTT:n laskelmien mukaan nyt kokeiltavalla tekniikalla tuotetun uusiokuidun hiilijalanjälki on noin kolmanneksi pienempi kuin puuvillan ja samaa luokkaa kuin ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavan viskoosin. Uusiokuidun vesijalanjälki on vain kaksi prosenttia neitseellisen puuvillan vesijalanjäljestä.

Ympäristön kannalta kierrätysmateriaali on viskoosia parempi, sillä viskoosin liuotukseen tarvitaan rikkihiiltä.  


Hankkeessa kierrätetty puuvilla
tuli käytöstä poistetuista vuokratekstiileistä kuten laitoslakanoista ja julkisten wc:iden käytöstä poistetuista käsipyyhkeistä. Myös kierrätyskeskuksiin päätyy paljon vanhoja vaatteita.

”Niistä on helppo lajitella farkut, colleget ja t-paidat, joita on kierrätystekstiileissä yli 15 prosenttia”, sanoo tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:ltä.

Materiaali ei ihan heti lopu, sillä vaatteita ja kodintekstiilejä kulutetaan Suomessa noin 70 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä 10 miljoonaa kiloa on puuvillaa. Tekstiilijätteen määrä kasvaa. Suurin osa siitä päätyy nykyisin kaatopaikalle.

Jäteyhtiöt, jotka yhä useammin tunnetaan kierrätysmateriaaliyrityksinä, ovat Ali Harlinin mukaan hyvin kiinnostuneita kierrätyksestä. Kaatopaikoille ei nimittäin enää saa viedä maatuvaa jätettä ja polttolaitosten prosessit eivät tykkää tekstiileistä.

kiertotalous  vaateteollisuus  vtt  kierrätys 




Viite